Golvslipning är ett gediget hantverk som bör utföras i första hand med kärlek till golvet. Det finns inget vackrare än välskötta hårdvaxoljade, oljade eller lackade trägolv. Trägolv behöver regelbundet underhåll, och hur ofta det slipas beror på vilken golvtyp det rör sig om samt hur mycket slitage det har utsatts för.

När är det dags att slipa?
Om du har ett äldre golv där en grundbehandling behöver utföras, är det bäs

Furugolv i köket

t att först göra en slipning för att uppnå önskat resultat. Mjuka träslag och porösa material behöver slipas med täta intervaller. Du bör också slipa golvet innan du lackar om eller målar det, om du har en blank golvyta att utgå från går det inte att fästa lack eller färg. En del väljer också att regelbundet slipa golvet för att få bort ojämnheter, medan andra slipar dem för att de ska passa ihop med inredningen enligt golvläggning stockholm.

Olika sorters golvtyper
Det är vanligast att slipa massiva trägolv. Hårda träslag som lönn, ek, ask och bok har underhållsintervaller med längre emellan än mer mjuka träslag som al, björk och furu. Idag har vi också tillgång till mer mjuka laminatgolv som har tjocka ytlaminat, dessa kan också slipas. Betonggolv har blivit ett alltmer populärt alternativ. Dessa kan oavsett typ också slipas, och är inte i behov av några specialmaskiner då betong är ett mer poröst material. Det sker också att stengolv som sjösten eller marmor slipas, men det är mer ovanligt.

Rätt ytbehandling
Om du har ett nyslipat golv finns det stora möjligheter att välja ytbehandling. Du kan betsa, lacka, måla, olja, vaxa och luta golvet. Här kan du välja bland många olika mörkhetsgrader och färger. Du behöver tänka på vilket slutresultat det blir utseendemässigt, men också hur mycket slitage golvet kommer utsättas för och vad det ska användas till. Tänk också på vilken sorts bostad golvet finns i. Du kan ta råd i en fackhandel kring vilken ytbehandling du ska använda, vilket är särskilt viktigt om du själv ska utföra arbetet. Firmor har ofta en stor bredd vad gäller golvets ytbehandling, men vissa firmor har specialiserat sig på en viss produkt. Samma firma som utför golvslipning kan också sköta ytbehandling av golvet.

Förbered inför golvslipning
När ett golv ska slipas kan du använda slippapper fäst på ett slipverktyg. Ett större sliparbete med ojämnt golv eller om flera lager ska slipas behöver ett verktyg som är maskinellt och avsett för golvslipning. Detta ger en mer jämn yta. För att förbereda för golvslipningen kan du plocka undan alla möbler, vilket ger en fri yta med gott om plats. Slipning av ett rum som har normal storlek brukar kräva en eller flera dagar. Det är också viktigt med andningsmask och god ventilation för att motverka andningssvårigheter av dammet.