Ska du lägga om taket eller tänker du bygga ett helt nytt hus? Har du funderat på vilka olika takmaterial som finns? Alla material fungerar inte på samtliga huskonstruktioner. För att exempelvis kunna ha ett tungt tak, som ett tegeltak, behöver huskonstruktionen kunna bära upp det. Olika takmaterial har dessutom olika fördelar och det är viktigt att välja rätt tak för ditt hus. Om du planerar att ändra utseende på ett befintligt tak ska du komma ihåg att du behöver söka bygglov för detta. Här följer några exempel på olika sorters tak göteborg.

Tidlöst plåttak
Om du söker ett vattenavvisande material som inte väger så mycket är plåttak ett bra alternativ. Det håller länge och är för det mesta lätt att måla om, ifall du så önskar. De hållbara taken har högre priser men många fördelar. De är enkla att lägga och eftersom de inte väger så mycket kan du lägga dem på vilken konstruktion som helst. De finns i flera utformningar, som med de klassiska “ränderna”, platta eller utformat som tegelpannor. Det enda som kan störa är om det regnar hårt och slår mot plåttaket.

Vackra tegelpannor
Ett av de mest klassiska och vackra taken är förstås det roströda tegeltaket. Tegel håller länge och har ett vackert, nästan konstnärligt utseende. Det är ett traditionellt tak som har använts mycket och man vet att det håller närapå i oändlighet. Om du har ett, eller ska lägga ett tegeltak ska du tänka på att tegelpannorna behöver rengöras med jämna mellanrum så att inte mögel eller mossa fastnar på dem. Ibland kan de spricka och då kan man ganska enkelt byta ut en panna. Tegel är dyrare än plåt, även att lägga eftersom det tar tid. Ibland har tegelpannorna heller inte exakt samma storlek. Om ditt tak har under 22-gradig lutning ska du inte använda tegel.

Trevlig betongpanna
Till skillnad från lertegel har betongpannorna en mer exakt form och är lättare att lägga. De är också tjockare. Betongpannorna är ett trevligt alternativ till tegel som både är prisvärda och miljövänliga. De har kanske inte riktigt lika lång livslängd som lerteglet och heller inte samma levande struktur. Betongpannor finns dock i många olika former och passar också till olika hustyper. I stort sett är de lika trevliga som tegelpannor.

Takshingel för den händige
Takshingel är ett lätt tak som är enkelt att lägga. Man kan lägga det på både sluttande, branta och platta tak, det är till och med så att den händige husägaren kan lägga ett shingeltak för egen maskin. Om du bor i en del av landet som har mycket snö på vintern kan de dock finnas ett minus. Taket är halkfritt och snö ligger gärna kvar på det i höga drivor istället för att glida ner.

Tak med växtlighet
Torv- och vasstak lades ofta på huslängorna förr i tiden. Det är charmigt och håller i evigheter med lite justeringar. För att lägga ett sådant tak behövs speciell kunskap. Det finns också så kallade “gröna” tak som är uppbyggda med växten sedum. Ett sedumtak håller uppvärmningskostnaderna nere.

 

Categories: Takläggare